CIO of the Year 2014: Louis Luijten

Ik wil met mijn team wereldkampioen worden

500_louisluiijtenAfgelopen najaar werd Louis Luijten, CIO van ASML, uitgeroepen tot CIO of the Year 2014. Op 18 februari 2015 is hij te gast op Nyenrode Business Universiteit om zijn verhaal te vertellen tijdens de bijeenkomst “How to become CIO of the Year”. We spraken met Louis Luijten over zijn werk als CIO, hoe hij zichzelf blijft ontwikkelen en de valkuilen die hij in zijn carrière is tegengekomen.

CIO of the Year 2014 Louis Luijten is sinds drie jaar CIO bij ASML. “Met ons IT-team wil ik toegevoegde waarde voor ASML leveren om zo de strategische doelen van de organisatie waar te maken”, vertelt hij. Eerder was Luijten CIO bij NXP Semiconductors en daarvoor bij Philips Lighting.

Vakminister
“In mijn visie is een CIO een beetje te vergelijken met een vakminister”, aldus Louis Luijten. “De functie van CIO is heel breed, maar daarbij moet vakinhoudelijke kennis en ervaring de basis vormen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een CTO en CFO maar minder voor bijvoorbeeld een CEO. Dat is meer een algemene managementfunctie.”

“IT ontwikkelt zich zeer snel en de impact op onze samenleving en bedrijven is ook enorm. Naast procesoptimalisaties ontstaan er hele nieuwe businessmodellen. Een belangrijke component in het werk van een CIO is dan ook innovatie. Innovatie gaat gepaard met risico’s nemen, nieuwe wegen inslaan. Als CIO moet je dus ook het lef hebben om nieuwe dingen aan te gaan. Je zult daarbij de juiste balans moeten zien te vinden tussen enerzijds innovatie en aan de andere kant ook weer de risico’s te beheersen. Een van de allerbelangrijkste aspecten om succesvol te innoveren is het meekrijgen van de gehele organisatie.”

Lees het volledige artikel op de website van Nyenrode Business Universiteit