Jan & Jan in de wereld van de spionage

Al meer dan een jaar geleden nodigde “Kees”, een goede vriend en ex-collega van Jan Maenen, ons uit voor een rondleiding door het “Den Haag van de geheime diensten”. Op zaterdag 10 oktober was het eindelijk zover en vertrokken we naar het Noorden. Een kleine impressie van deze dag:

“Kees” is een ervaren inlichtingenofficier en is waarschijnlijk één van de laatste Nederlanders zonder Facebook, zonder LinkedIn én zonder vermelding in de telefoongids. Door zijn werk heeft hij natuurlijk de nodige kennis over de verschillende geheime diensten gedurende de Eerste Wereldoorlog. Tijdens WO I was Nederland, door zijn neutrale status, een uitermate interessant gebied voor geheime diensten. Met goedvinden van de Nederlandse regering vestigden zich Duitse, Engelse, Franse en later Russische geheime diensten in ons land. Daarmee werd Den Haag tijdens het interbellum wat Berlijn in de Koude oorlog was. Door Kees’ anekdotes en de rondleiding langs o.a. het woonhuis van Mata Hari en het huis van de Engelse handelsonderneming kregen we een goed beeld van hoe de wereld van spionage en contra spionage in elkaar zit.

Onder het genot van een goed glas wijn konden we na afloop vaststellen dat nu nog steeds geheime diensten in ons land actief zijn. Veel mensen denken dat spioneren exclusief een bezigheid is voor overheden. Ook veel bedrijven zitten in deze gedachtegang. Niet is minder waar. Bedrijven zijn erbij gebaat om naar buiten toe uit te stralen dat zij zich niet met spionage bezighouden. Één ding werd duidelijk tijdens deze boeiende middag; voor naïviteit en onverschilligheid kan een hele hoge prijs betaald worden.

Mocht u zelf interesse hebben om een keer een leerzame middag in Den Haag door te brengen? Laat het ons weten.

 

 

 

Volgend bericht
37 days before WO I