Kerstvrede in 1914

Op 17 december 2014 is het precies 100 jaar geleden dat Engelse en Duitse troepen elkaar niet met wapens bevochten maar de strijd voortzetten op het voetbalveld. Deze bijzondere gebeurtenis vond plaats in de omgeving van Ieper, in het dorpje Komen-Waasten. De winterse omstandigheden maakten het vechten haast onmogelijk, waardoor op initiatief van een Duitse luitenant deze voetbalwedstrijd tot stand kwam.

BFWOp meerdere plaatsen herhaalde zich dit tafereel met als gevolg een wapenstilstand op 25 december. Over de volledige lengte van het 700 km lange front werd niet gevochten. De legerleiding aan beide zijden raakte in paniek, want deze wapenstilstand was als het ware van onderop ontstaan. Nu de soldaten van elkaar zagen dat ze met dezelfde misère aan het front te maken hadden, kwam de gedachte op dat ze speelbal waren geworden van politici en de legerleiding. Voor het eerst was de enorme waanzin van de eerste wereldoorlog pas goed duidelijk. Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen, vaardigden de bevelhebbende generaals aan beide kanten bevelen uit. Soldaten die opnieuw met de vijand probeerden te verbroederen, zouden als deserteurs worden geëxecuteerd.  Toch vonden er opnieuw taferelen van verbroedering plaats tijdens Kerstmis 1915, zij het op beperktere schaal.

Laten we tijdens de komende donkere dagen af en toe eens denken aan de soldaten die een eeuw geleden hun menselijkheid toonden door samen voetbal te spelen. Misschien was dat wel een belangrijke aanzet tot Europese eenheid.

Volgend bericht
Een ontmoeting met Peter van Uhm
Vorig bericht
De zuiplap die de Duitsers verzoop