Al gauw bleek dit team een prachtige combinatie. Onder de bezielende leiding van ‘onze Jan’ (waarvan ieder hoopt dat ie ook ooit kan, wat dié kan).
JKDS ondersteunt ons in landen over heel de wereld op het gebied van organisatiebesturing, cultuurvraagstukken en coaching. Wij zijn zeer succesvol als een onderneming en daar heeft Jan absoluut zeker een grote bijdrage aan geleverd. En ik ben er van overtuigd dat hij dit in de toekomst ook zal blijven doen.
Op 5 tot en met 8 oktober heb je samen met Jan Maenen voor het directieteam van Koninklijke Mosa een Battle Field Workshop (BFW) georganiseerd. Tijdens deze BFW hebben wij diverse strijdlocaties uit de 1e en 2e wereldoorlog bezocht in Somme en Normandië. Wij hebben de verschillende strategieën en beslissingsprocessen tijdens de strijd behandeld en op basis hiervan het Rijnlandse en het Angelsaksische model vergeleken.
Namens ons gehele team wil ik je graag bedanken voor deze motiverende, leerzame en ook aangename dagen.
Enerzijds was het boeiend om in perspectief veel te weten te komen over de gebeurtenissen tijdens de wereldoorlogen en waren wij onder de indruk van jullie uitgebreide kennis van zaken.
Anderzijds hebben wij als team en ieder individueel de nodige extra bagage gekregen, welke zeer bruikbaar is onze dagelijkse strategievorming en operationele uitvoering.
Meer dan verwacht zijn er vele analogieën tussen de strijd op de slagvelden en de concurrentiestrijd in onze markten!
We zijn tot de conclusie gekomen dat wij (vrij onbewust) reeds jaren succesvol het Rijnlandse model volgen, waarbij we wel Angelsaksische snelheid tentoonspreiden.
Tot slot hebben wij de BFW ervaren als veel meer dan een workshop. Het heeft zeer zeker ook een extra impuls gegeven aan de teamspirit.
Battle Field Workshop……. De zoveelste variant op een verantwoorde zakenreis of een
eye opener van formaat?
Jan Kloppers verzorgt al vele jaren de begeleidingen van mijn (internationale) management teams.
Toen hij mij uitnodigde om deel te nemen aan de Battle Field Workshop in Normandië, die hij samen met Jan Maenen uitvoert, had ik zo mijn bedenkingen. “Is het daar waar jij ons de slagvelden van weleer wilt tonen niet meestal ronduit slecht weer en wonen daar geen Fransen?”
De slagvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog vormen het historisch kader en metafoor voor een workshop over het onderwerp ‘Angelsaksische en Rijnlandse besturingsmodellen.
Omdat er niets meer deprimerend is dan de doorsnee congreszaaltjes in de doorsnee Nederlandse hotels werden het Atlantische weer en die vernoemde Fransen ineens een pluspunt van formaat.
Wat die dagen van inleven in de ellende van toen en het leren over de enorme gevolgen van het denken en handelen vanuit het Angelsaksische korte termijn model versus het Rijnlandse lange termijn model met je doen, mag je zelf gaan ervaren, ik ben verrijkt terug gekomen en weet nu beter dan daarvoor.
Wat ik ook weet is dat we na de periode van management ‘trends’ nu in het tijdperk van de ‘hypes’ zijn aangekomen. Helaas. Gelukkig staan Jan en Jan wel met beide voeten op de grond en geven zij blijk van een enorme kennis over het onderwerp ter tafel. Hun praktijkvertalingen zijn uniek in hun soort………………….en dat de oorverdovende stilte van het strand van Omaha Beach mij helpt bij het stellen van de relevante vragen.
Het ‘leren wat er te leren valt’ gaat niet alleen beter wanneer je dat doet onder de bezielende begeleiding van Jan & Jan, ook de groepsdynamiek die in het gezelschap der overige Battle Field Workshoppers ontstond is van onschatbare waarde bij de intervisie gebleken. Daar in Normandië en voor vele jaren daarna.
Erg inspirerend maar ook confronterend, op het slagveld komen fouten/tekortkoming keihard naar voren, vaak tegen een hoge prijs. De koppeling met het slagveld geeft een extra dimensie die je in een normale workshop niet/veel minder raakt.
Tot slot. Ik heb me geweldig vermaakt, zowel qua inhoud, de setting van de battlefields, de groep en de sfeer. Dank dat ik dit mee mocht maken!
De verhalen rondom no men’s land hebben grote indruk gemaakt Het beste moment en aha erlebnis als het gaat om Angelsaksische en Rijnlandse verschillen te onderkennen.
Deze workshop geeft inzicht a.d.h.v. besturingsmodellen waarom situaties in WO I en WO II zo zijn gelopen. De kracht is het inzicht dat je dit geeft in je eigen organisatie en jezelf als leider hiervan.
Onderdompeling in een verleden dat ik dacht te kennen. Lessen uit het verleden die nooit vergeten, en steeds opnieuw geleerd moeten worden.
Mooie inzichten, aansprekende verhalen, bijzondere locaties, interessante mensen, prachtige gesprekken en veel “food for thought.” De Battle Field Workhop bied je veel aanknopingspunten voor het doorbreken van Angelsaksische aansturing en het toepassen van het Rijnlandse model.
1. Plannen en instructies hebben zeker hun nut, maar geef mensen de ruimte, stimuleer ze zelfs, om hun eigen hersens te gebruiken en van het plan af te wijken als dit succes brengt of noodzakelijk is.
2. Ga naar de Gemba!!!
Beste, lieve en zorgzame Jan en Jan. Hartstikke bedankt voor de mooie en leerzame dagen. Ik heb er heel erg van genoten en veel van opgestoken en ik ga er zeker iets mee doen. En I’m impressed about jullie kennis over de materie en de passie waarmee jullie het overbrengen. En daarbij wil ik nog even kwijt dat de rest van het gezelschap enorm heeft bijgedragen aan het succes. Een geweldig fijn stel mensen!! En John, nogmaals bedankt voor de mooie boeken. Lekker klein en makkelijk te lezen, dus dan lees je ze tenminste ook.
De trieste constatering dat de Angelsaksische benadering laat zien dat je wel targets kunt halen, maar daarmee nog niet je doel; en als je het doel haalt dat dit dan onnodig ten koste gaat van slachtoffers (dus inefficiënt of ten koste van een belangrijke stakeholder, nl je personeel)
Ik heb nog nooit ‘indrukwekkend leren leren’. Een nieuwe manier van leren en ervaringen delen, met een enorme positieve impact.
Ik heb genoten van de dagen, zelfs het slechte weer (en de opgelopen verkoudheid) kan daar niets aan afdoen. Veel inzichten (en soms bevestiging) verkregen. Ben enorm onder de indruk van de impact van dit ‘aanschouwend’ onderwijs. Veel docenten zouden hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Daarnaast ook genoten van de lol en humor binnen de groep. Mooie mensen! In slechts 2 zinnen weergeven wat me het meeste bijgebleven is? Onmogelijk en jullie doen jezelf te kort door deze beperking op te leggen. Maar goed, een poging dan:
1. De consequenties van ‘dom uitvoeren’ op een confronterende wijze inzichtelijk gemaakt. Niet lerend van ervaringen, maar vasthoudend aan het oorspronkelijke plan, tot de dood er op volgt.
2. Het belang van het uitleggen van het ‘waarom’. Inzicht leidt tot draagvlak.
Dank voor de geweldige ervaring in de Battle Field Workshop van Lichting 2017-05! De lessen over het Angelsaksische en Rijnlandse Besturingsmodel waren interessant, boeiend en leuk. Het militair-historisch perspectief waarin deze werden geplaatst was verlichtend en de militaire feitenkennis over de beide wereldoorlogen indrukwekkend. Het is boeiend te zien hoeveel lessen over leiderschap en verandering we uit deze wereld kunnen meenemen naar het bedrijfsleven en specifiek naar het leiden van projecten en programma’s. Ook complimenten aan de lokale Franse fourageurs die zich weer van hun beste kant toonden. De belangrijkste les wellicht: nooit meer oorlog!
Als veteraan afgezwaaid van Battle Field Workshop in Frankrijk. Leerzaam en indrukwekkend. Met dank aan Deborah, Doortje en Monty die Jan Kloppers en Jan Maenen de deelnemers in staat hebben gesteld om de lessen uit WO I en II te kunnen vertalen naar concrete stappen voor de eigen organisaties teneinde nog effectiever te zijn. Aan te bevelen!
Mijn 2de deelname na 4 jaar moest niet inboeten aan ‘Aha’ momenten. Wel integendeel, door deze educatieve ‘field’-trip te herhalen ontstond kennis-verdieping en kon ik andere verbanden leggen met omstandigheden die zich dagdagelijks om me heen voordoen.
Dit zowel in het professionele leven als in contacten met overheid en andere relaties. De planning werd nog afwisselender gemaakt en er ontstaat een mooie balans tussen inspanning en ontspanning.
De verbinding ontstaat waar je bij staat, de vakkundigheid wordt met elkaar gedeeld en het vertrouwen komt vanzelf wanneer je elke keer weer de feiten uit het verleden 1 op 1 kan mappen met situaties uit het dagdagelijkse leven.
Het levert onbetaalbare inzichten op.
Een voldane veteraan uit 2014 en 18…
Sinds de crisis hebben bestuurders meer aandacht voor andere stakeholders dan alleen voor de aandeelhouder. Het Angelsaksische model is niet zo succesvol gebleken als gedacht. Voldoet het Rijnlandse model beter? En waarom is de Nederlandse overheid van een Rijnlands naar een Angelsaksisch model verschoven?
Op zeer professionele wijze laat the Battle Field Workshop je – naast de theorie – ook in de praktijk op de D-Day stranden in Normandië zien wat de verschillen en consequenties zijn van een Angelsaksische en een Rijnlandse aansturing.
Een aanbeveling voor iedere manager!
Een workshop om nooit meer te vergeten. Inhoud, omgeving, charisma.
Bestuurlijke puzzelstukjes vallen op zijn plaats en meer dan dat. Top!
Allereerst bedankt voor de fantastische organisatie en jullie inspirerende uitleg tijdens de afgelopen dagen. Ik heb op bijzonder boeiende en heel geanimeerde wijze ontdekt wat de verschillen zijn tussen beide besturingsmodellen. (Rijnlands vs Angelsaksisch). Meer nog, ik ben nu in staat om het te identificeren en vervolgens te projecteren op mijn professionele activiteiten. Maar nu komen we onvermijdelijk bij het ‘HOE’…? Hoe ga ik gewapend met deze kennis een beter leider zijn en belangrijker nog, hoe ga ik met andersdenkende leidinggevenden om? Dat wordt de ultieme uitdaging en ik hoop voor bovengenoemde reden dat we het hier niet bij laten. Met andere woorden, ik kijk uit naar de opvolgsessies waarover Robert sprak. Wat zeker niet wegneemt dat ik graag nog eens mee aansluit voor de originele BFW (waar ik overigens inmiddels ook mijn vrouw voor warm gemaakt heb)
Om met een Angelsaksische quote af te sluiten: Succes is het vermogen om keer op keer te falen zonder daarbij je enthousiasme te verliezen.
See you soon !
De afgelopen 4 dagen ben ik ondergedompeld in een Battle Field workshop waar het Angelsaksische en Rijnlandse besturingsmodel wordt belicht vanuit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Als je nu echt eens wil weten, zelfs voelen, wat Rijnlands denken en handelen is, dan is deze workshop een absolute aanrader. Je gaat met een groep naar Albert (Somme) en Normandië alwaar aan de hand van belangrijke gebeurtenissen uit de oorlogen, de besturingsmodellen gaan leven. Cases uit je eigen praktijk helpen je onderscheid te maken en beter te sturen in voorkomende situaties.
Bijvangst is een flink stuk historie en verbanden die je zelf nooit gelegd hebt. Ik ben inmiddels afgezwaaid, ben jij de volgende rekruut? Zie battlefieldworkshop.com .
Eind september zijn verschillende BluPoint collega’s en relaties afgereisd naar het historische Normandië om deel te nemen aan de JKDS Battlefield Workshop. Tijdens deze workshop zijn vraagstukken op besturingsniveau uit de eerste en tweede wereldoorlog gebruikt als metafoor voor de behandeling van twee Westerse besturingsmodellen, te weten het Angelsaksische en het Rijnlandse besturingsmodel.
Onder leiding van Jan Kloppers en Marc de Thouars zijn de verschillen tussen de modellen en de impact daarvan op het functioneren van een organisatie toegelicht. Daarbij is veel aandacht besteed aan het inrichten van een organisatie, waarbij innovatie en verandering optimaal worden ondersteund. Onder meer de rol van het (positief) mensbeeld, het belang van doel en context en de kracht van Verbinden, Vertrouwen en Vakmanschap, zijn als thema’s behandeld. De indrukwekkende omgeving en de parallel naar de historische gebeurtenissen, hebben ons bewustzijn verder gevoed en inzichten verschaft die wij in onze dagelijkse praktijk kunnen gebruiken. Wij kijken terug op zeer leerzame, inspirerende en mooie dagen en gaan in 2020 verder met dit thema aan de slag binnen onze organisatie!