Het verhaal van Pointe du Hoc

Één van de meest indrukwekkende plekken die we tijdens de Battle Field Workshop bezoeken, is Pointe du Hoc. Het landschap met diepe kraters geeft je een beeld van de enorme kracht van de bommen. De kliffen doen je beseffen dat een bijzondere inspanning nodig was om deze hoge rots onder zwaar vijandelijk vuur te beklimmen. Toch hebben de ‘Rangers’ deze strategische Duitse locatie heroverd.

Pointe du Hoc is een klif langs de Normandische kust in Noord-Frankrijk. In de Tweede Wereldoorlog was deze 30 meter hoge rots voor de Duitsers een strategisch punt om de landingsstranden te kunnen verdedigen. Het punt stond vol met Duitse bunkers en kanonnen. 225 man (Rangers) kregen de zware missie om deze kanonnen te vernietigen en Pointe du Hoc te veroveren. Een paar dagen voordat de verovering van Pointe du Hoc werd ingezet, werd het gebied zwaar gebombardeerd. De Duitsers hadden als reactie hierop hun kanonnen meer landinwaarts verplaatst. Toen de PointduHoc3Rangers op 6 juni 1944 de hoge klif hadden beklommen, ontdekte men dat de kanonnen uit de bunkers waren weggehaald. Verschillende Duitse tegenaanvallen moesten worden afgeslagen, waardoor het aantal inzetbare mannen op 7 juni 1944 nog slecht 90 – 100 bedroeg. Uiteindelijk kregen de Rangers versterking en hebben de geallieerden de Duitsers definitief kunnen terugdringen.
Later bleek dat de Engelsen wisten dat de kanonnen door de Duitsers waren weggehaald. Ze hadden dit echter niet aan de Amerikanen verteld.

De keuzes die door beide legers tijdens deze invasie zijn gemaakt, hebben een grote rol gespeeld in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van de uitleg tijdens de Battle Field Workshop geven we je diepere kennis en een helder inzicht in het Angelsaksische en Rijnlandse besturingsmodel.

Volgend bericht
Privatisering wordt wereldwijd weer volop teruggedraaid
Vorig bericht
Slag om de Grebbeberg